Pora na chwilę oddechu. Popołudnie przy pysznej kawie.


popołudnie przy kawie

Zazwyczaj namawiamy kobiety do tego, by wolny czas przeznaczyły na nabywanie nowych umiejętności. Dziś będzie inaczej. Chcemy żebyś poświęciła chwilę na „nicnierobienie”.

Na pół godziny odpuść sobie mycie okien, czyszczenie samochodu i nadrabianie zawodowych obowiązków. Jeżeli masz dzieci, niech przez najbliższe 30 minut zajmie się nimi  mąż, siostra lub babcia. Kiedyś im się odwdzięczysz.

Tymczasem zrób sobie pyszną kawę, posłuchaj muzyki, włącz ulubiony serial lub zwyczajnie posiedź chwilę na balkonie lub tarasie. Nie zapomnij otulić się ciepłym kocem. Jeżeli masz ochotę na coś pysznego, ale prostego – skorzystaj z naszych propozycji na rozgrzewające napoje.

przy pysznej kawie

Piernikowe latte

Czym zwykłe latte różni się od naszego? Dodatkiem aromatycznego syropu piernikowego. Możesz go zrobić w bardzo prosty sposób. Do niewielkiego garnka wlej szklankę wody. Rozpuść w niej szklankę cukru. Spokojnie, nie będziemy namawiały cię do jednorazowego spożycia takiej ilości słodyczy. Delikatnie podgrzej mieszankę. Czas na przyprawy.  Do syropu dodaj pół łyżeczki cynamonu, odrobinę kardamonu, laskę wanilii, kilka goździków i suszoną skórkę pomarańczy. Gdy syrop się zagotuje, zdejmij go z ognia, ostudź, wyciągnij goździki i wanilię. Następnie przelej go do małej buteleczki lub słoika. W czasie, gdy mieszanka będzie się studzić podgrzej mleko, a następnie lekko je ubij (znawcy tematu zalecają ubijanie mleka, gdy jego temperatura zbliża się do  60 stopni). Wlej powstałą pianę do wysokiej szklanki. Następnie dodaj espresso oraz trzy, cztery łyżki naszego syropu. Resztę wykorzystasz w późniejszym terminie. Pamiętaj tylko, by szczelnie zamknąć słoik, w którym będziesz przechowywała syrop.

Kokosowe cappuccino

W ostatnim czasie, okazało się, że muszę mocno ograniczyć spożycie zwykłego mleka. Ciężko mi było jednak wyobrazić sobie dzień bez wypicia smakowitej kawy. Znalazłam więc smaczny zamiennik – mleko kokosowe. Już odrobina potrafi odmienić smak napoju. Kawka smakuje jeszcze lepiej, gdy na wierzch dodaję łyżkę ubitej kokosowej śmietanki i posypuję podprażonymi  na patelni wiórkami kokosowymi. Mogę się wtedy cieszyć się napojem niczym z włoskiej kawiarni. I to bez podróżowania i za ułamek ceny 😉

imbir

Napój imbirowy

Od kawy wolisz herbatę? Mamy coś dla ciebie. Do ulubionego kubka, włóż pokrojony w cieniutkie paski świeży imbir (kawałek o długości dwóch centymetrów spokojnie wystarczy), dodaj dwa goździki oraz dwa plastry obranej ze skórki pomarańczy. Zalej składniki gorącą herbatą. Gdy nieco ostygnie dodaj łyżeczkę miodu lub syropu z agawy. Sposób banalnie prosty i jednocześnie skuteczny – już po pierwszych łykach, poczujesz przyjemne ciepło.

 

Odpocznij 🙂

 

Poprzedni Jesienne gotowanie. Nietypowe planowanie domowego menu.
Kolejny Uchwycić to, co ulotne. Scrapbooking jako metoda zatrzymywania wspomnień.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *